Ódor, KingaBarabás, Zoltán2010-11-032010-11-0320102010-11-03http://hdl.handle.net/2437/99999Szakdolgozatom célja, hogy bemutassam a funkcionális élelmiszereket és megmutassam ezeknek az egészség megőrző tulajdonságait. Azért esett erre a választásom, mert nagyok sok ember nincs tisztában a funkcionális élelmiszerek fogalmával és az élettani hatásaikkal, amik hozzásegíthetik az embereket a hosszabb és egészségesebb élethez. Kérdőívem segítségével megpróbáltam választ találni többek között arra is, hogy miért nem terjedt el ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása az egyetemisták körében. Az első fejezetben a szakirodalom segítségével bemutatom a funkcionális élelmiszerek elterjedését külföldön és Magyarországon, majd ismertetem, hogy a különböző országokban mit értenek a funkcionális élelmiszerek alatt. A második fejezetben a bemutatom, hogy mennyire nincsenek egységes szabályok a funkcionális élelmiszerek lehatárolására, és terjesztésére. A harmadik fejezetben bemutatok pár terméket, növényt és állati eredetű ételt, amik segítik az egészség megőrzést, majd ezeknek az élelmiszereknek a hatóanyagait és hatásaikat fogom leírni. A negyedik fejezetben a kérdőívre kapott válaszokat elemezem.53hufunkcionálisélelmiszeregészségestáplálkozásnövényekFunkcionális élelmiszerek és az egészséges táplálkozásDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Alkalmazott ökológia