Alexa, LórándSzilágyi, AnettKovács, Dóra2025-01-062025-01-062024-10-24https://hdl.handle.net/2437/384424A sör már i.e. 8000-ben is jelen volt Mezopotámiában, és a receptje azóta is folyamatosan változik, különösen a kisüzemi sörfőzdék által, amelyek különféle ízesítőanyagok felhasználásával végtelen ízkombinációkat hozhatnak létre. Ez a rugalmasság inspirálta a szakdolgozatomat. A Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetében került sor az elkészítésre és a vizsgálatok elvégzésére. Arabica és Robusta kávéval, valamint 90%-os és 70%-os kakaótartalmú étcsokoládéval ízesített stout söröket vizsgáltam. A kutatás célja az volt, hogy elemezzem, hogyan változnak ezeknek a dúsítóanyagoknak a hatására az antioxidáns hatású vegyületek mennyisége (összes fenolos és flavonoid-tartalom), a sörök színértéke, savassága, keserűsége, aromakomponens és ásványianyag-tartalma.45huízesítettstoutsörkávécsokoládéÍzesített stout sörök: kávé és csokoládé hatása a beltartalmi paraméterekreThe Effects of Coffee and Chocolate on the Composition Parameters of Flavored Stout BeersMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.