Peles, Ferenc ÁrpádJózsi-Tóth, Zita2015-10-302015-10-302015-10-30http://hdl.handle.net/2437/217572Szakdolgozatom célja egy hazai sörgyár pillanatpasztőr vonalának higiéniai vizsgálata volt, a másodlagos infekció kialakulásának és nyomonkövethetőségének szempontjából. A pillanatpasztőrből kilépve a sör teljesen steril, viszont fejtés során a berendezésekkel és gépekkel való találkozásának, valamint a mosott palackokról, vizekből, szén-dioxidból származó mikrobák következtében a fejtővonalon haladó sör elvesztheti sterilitását és bekövetkezhet a romlás, mely során zavarosodás, üledékesség vagy íz romlás alakulhat ki. Mivel a töltés folyamán nincs több lehetőség a bejutott mikrobák eltávolítására, nagy gondot kell fordítani a berendezések, gépek megfelelő tisztítására és fertőtlenítésére. A sörfejtés során elengedhetetlen a mikrobiológiai ellenőrzések, vizsgálatok elvégzése. Melyek célja, a mikrobiológiai problémák kimutatása, a higiénia fenntartása és annak ellenőrzése. A tamponos mintavétellel történő higiéniai ellenőrzés mellett, vadélesztők, potenciális sörkárosító anaerob baktériumok és aerob mikroorganizmusok számának vizsgálata történik.50husörmikrobiológiahigiéniapasztőrözéssörgyári mikrobákmásodlagos fertőzésPillanatpasztőrözött sör palackfejtő vonalon történő előállításának ellenőrzése a másodlagos fertőzés kialakulásának szempontjábólDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Mezőgazdasági mikrobiológia