Szürös, LeventeÁg, NorbertTóth, Nikolett2022-12-072022-12-072022-12https://hdl.handle.net/2437/341909A diplomamunkám elkészítése során fermentációval egy aminoglikozid típusú antibiotikumot, a tobramycint állítottuk elő, és a fejlesztési folyamatban a nitrogénforrás hatóanyag termelésére gyakorolt hatását vizsgáltuk. A fermentációkhoz három különböző szójalisztet használtunk fel, melyeket az alkalmazott analizátorral mért összes fehérjetartalom ismeretében választottunk ki. Aminosav analízissel vizsgáltam a fermentlevek teljes és szabad aminosavtartalmát, és különbséget kerestem az eltérő szójalisztek között. Ezenkívül aminosav analízissel a N-forrásban lévő aminosavak és a hatóanyag közötti összefüggéseket is elemeztem.46huaminosavaktobramycinfermentációaminosav analízisnitrogénforrásokSzabad és kötött aminosavak elemzésének hatása a hatóanyagtermelésre üzemi fermentáció soránDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Biotechnológia