Csávás, MagdolnaKalapos, György2017-02-212017-02-212017http://hdl.handle.net/2437/235297A lektinek olyan speciális fehérjék, melyek általában nem rendelkeznek enzimaktivitással, viszont nagy affinitással és specificitással képesek megkötni bizonyos szénhidrátokat. A bakteriális és mikotikus lektinek fő funkciója az agglutináció és a kolónia kialakítása. Kutatómunkánk során az anti-adhéziós terápia elvét követve olyan multivalens fukóz-származékok szintézisét hajtottuk végre, melyek kötődnek mikrobiális lektinekhez. Két trivalens és két tetravalens fukozid-származékot állítottam elő, melyekben az L-fukózt két különböző központi elemhez, a metil-galláthoz és pentaeritrithez kapcsoltam különböző hosszúságú hidak (rövid, etilén-híd és hosszú, tetraetilén-hid) segítségével. A végtermékek szintézisét click-reakcióval valósítottuk meg. Olyan reakciókat takar az elnevezés, melyek gyorsan,"kattintás-szerűen" végbemennek melléktermék képződése nélkül, sztereo-specifikusak és kivitelezésük könnyű. A kutatómunkám során előállított végtermékek az L-fukózhoz képest több nagyságrendes aktivitás-sokszorozódást mutatnak a lektin gátlással kapcsolatban, tehát a multivalens hatás sikeresnek mondható.48hulektinszénhidrátfukózBakteriális és mycoticus fukolektinek multivalens L-fukozid ligandumainak szintézise és a lektin-szénhidrát kölcsönhatás biológiai vizsgálataDEENK Témalista::Kémia::Szénhidrátkémia