Nagy, TiborTyukodi, Ildikó2020-05-142020-05-142020-05-14http://hdl.handle.net/2437/287284Diplomamunkám során különböző fehér- és vörösborokat vizsgáltam GC-MS módszerrel. A GC-mérésekhez a mintákban lévő komponensekből oximálási és szililezési reakciókkal származékokat képeztem. A kiértékelést az AMDIS automata kiértékelő szoftverrel végeztem, a komponensek azonosítása spektrumkönyvtár alapján történt. Hasonlósági indexek alapján a fehér- és vörösborok esetében csoporton belüli, valamint csak a vörösborok esetében csoportok közötti összehasonlítást végeztem. A minták vizsgálatára a hasonlósági indexek mellett további statisztikai módszert, a főkomponens analízist is alkalmaztam.41huborGC-MSmetabolomikaszármazékképzésAMDIShasonlósági indexfőkomponens analízisBorok vizsgálata GC-MS módszerrelDEENK Témalista::Kémia