Dudás, LászlóMercs, János2010-11-162010-11-1620102010-11-16http://hdl.handle.net/2437/100330A torma ősidők óta ismert, de tudatosan nem túl régóta termesztett zöldségnövényünk, melynek előállítása igen sok munkát igényel. A Hajdúsági torma termesztésére jellemző a monokultúra és az előző évről származó tormadugványok – a növény által termelt szaporítóanyag –visszaültetése. A termesztési vizsgálatban arra kerestem a választ, hogy milyen különbség van a vásárolt és a saját felszedésű szaporítóanyag között a termesztésben. Az eredmények azt mutatták (a vizsgálati területen, az adott évben), hogy a vásárolt (nemesített) dugvány termésmennyisége kevéssel meghaladta a saját felszedésűét, azonban ez a termésmennyiség többlet nem kompenzálta a vásárolt szaporítóanyag nagyobb költségét. Az organoleptikus vizsgálatban azt vizsgáltam Németországból származó minták (pl. almás, narancsos, vörös áfonyás) felhasználásával, hogy mely ízesítésű tormakrémek nyerik el leginkább a bírálatban résztvevők tetszését.59hutormaArmoracia rusticanadugványtormakrémVásárolt és saját dugványok összehasonlítása a torma (Armoracia rusticana) termesztésében és különböző tormakrémek organoleptikus bírálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Kertészet