Tóth, SzilárdKarácsony, Ivett2010-04-282010-04-2820102010-04-28http://hdl.handle.net/2437/94772A témával kapcsolatban célként tűztem ki, hogy a napraforgó minőségét befolyásoló tényezőket vizsgáljam és egyúttal rávilágítsak arra, hogy a minőség meghatározásában milyen mértékben játszanak szerepet a biológiai alapok, illetve a különböző kezelések. A zsírsavak analízisében a szembetűnő környezeti interakciókon keresztül jöhet létre az a minőségi olajtermék, amellyel szimbolizálni lehet a rögzült tulajdonságok kifejeződését. Nagy jelentősége van napjainkban és a jövőben is a különböző genotípusok eltérő ökológiai adottságok melletti vizsgálatának. A hibrideknek köszönhetően a zsírsav összetételét befolyásolni tudjuk a fogyasztói igényeknek megfelelően. A vizsgálatok kimutatták, hogy a hibridekkel Közép-Magyarország térségében lehet a legnagyobb mennyiségű kaszattermést elérni. A legmagasabb olajtartalom 54 % értéket ért el vizsgálataim során. Az analízis alkalmazásával kimutatást nyert az egyes zsírsavak struktúrája és fontossága.47hunapraforgóHelianthus annuusgenetikanemesítéstermőképességminőségOlajipari napraforgó (Helianthus annuus L.) minőségjavításának genetikai háttereGenetical background of quality improvement for industrial sunflowerDEENK Témalista::Biológiai tudományok::BiokémiaDEENK Témalista::Biológiai tudományok::BiotechnológiaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::NemesítésDEENK Témalista::Kémia::Biokémia