Bardócz, ZsuzsannaKövér, Gabriella2009-11-022009-11-0220092009-11-02http://hdl.handle.net/2437/89825Célkitűzésem az volt, hogy a laboratóriumban megvizsgáljam a különböző, kereskedelemben általánosan kapható olajok zsírsavösszetételét, illetve egyenként bemutatni a közöttük lévő különbségeket és hasonlóságokat, valamint a feldolgozási technológia befolyásoló hatásait, és hogy ezt összevessem élettani hatásaikkal. Ennek azért tulajdonítottam nagy jelentőséget, mert véleményem szerint az étolajok használata a konyhában rendkívül egyhangú. A háziasszonyok egy- vagy kétfajta olajat használnak minden egyes étel elkészítéséhez, legyen az saláta, hús, vagy sütemény. Dolgozatomban szeretném bemutatni, hogy egy laikus számára homogénnek tűnő étolaj-piac valójában mennyire „színes”, és az egyes olajok – amellett, hogy rendkívül egészségesek – számtalan étel ízesítői lehetnek.63 p.huolajzsírélettani hatásélelmiszertechnológiaAz élettanilag fontos olajok zsírsav analítikája.