Kadenczki, OrsolyaKiss, Evelin Margit2018-06-142018-06-142018http://hdl.handle.net/2437/255038A coeliakia nem más, mint, az immunrendszer hosszútávú érzékenysége a glutén nevű fehérjével szemben, ezt a fehérjét megtalálhatjuk pl. a búzában, rozsban, árpában, tönkölyben és zabban. Kutatásunk célja az volt, hogy felmérjük mennyire elfogadható a gluténmentes diéta, mind szülőként, mind gyermekként. Továbbá azt is szerettük volna megtudni, hogy mennyire okoz nehézséget a gluténmentes diéta betartása. Célunk volt a továbbiakban kideríteni, hogy a gluténmentes diéta helyes betartásában meghatározó szerepet játszik-e a termékek drága ára. Célkitűzésünk között szerepelt még, annak kiderítése, hogy a szülők megengedik-e a gyermekeknek a glutént tartalmazó ételek fogyasztását. Szerettük volna tudni azt is, hogy a betegség után járó kedvezmények mértékével meg vannak-e elégedve. A kutatás eredményei által megállapítható, hogy az általunk megkérdezett szülőknek és gluténérzékeny gyermeküknek a helyes gluténmentes diéta betartásában nem befolyásoló tényező a gluténmentes termékek ára. Az általunk megkérdezett szülőknek és gyermekeknek megterhelő a gluténmentes diéta betartása. Az állami támogatások mértékével a szülők teljes mértékben nincsenek megelégedve. A helyes gluténmentes diéta biztosítása nélkülözhetetlen a gyermek normális fejlődéshez, valamint a tünetek megszüntetésében. A tartós glutén fogyasztása visszafordíthatatlan következményekkel is járhat.45hucoeliakiagluténmentesdiétaA gluténmentes diéta és annak betartásának nehézségei gyermekkorban.DEENK Témalista::Orvostudomány