Aszalósné Balogh, RebekaNagy , VivienFekete , IstvánFurkó, Lili2025-04-142025-04-142024-10-24https://hdl.handle.net/2437/389145A kövér porcsin (Portulaca oleracea L.) általánosan gyomnövényként ismert, a mindennapi gyakorlatban a kertekben jellemzően nem kívánatos, annak ellenére, hogy a benne rejlő potenciálok sokkal többre predesztinálnák. A növény az elmúlt években tudományos szempontból (is) újra fókuszba került, számos publikációban ún. ’szuperzöldségként’ említik. Az élő szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól régóta népi feljegyzések állnak rendelkezésre, így ennek a kulturális örökségnek a fenntartása és tovább örökítésé mindenképpen a modern kor számára is társadalmi kötelesség. A kövér porcsin tudományos felkarolása több szempontból is fontos: ökológiai lábnyom csökkentése, önfenntartó életmód elérése, humán egészség megóvása, ugyanakkor élelmezés szempontjából is érdekelt lehet. A fent említettek tekintetében jelen kutatás célkitűzése a növényben rejlő élelmiszeripari potenciálok feltárása. Az alapkutatásból nyert adatokat a feldolgozóipar számára is szeretnénk kézzel foghatóvá tenni.38huKövér porcsinKlason ligninPróbacipóTermékfejlesztésFenntarthatóságKÖZÉPPONTBAN A FENNTARTHATÓSÁG – KÖVÉR PORCSIN (PORTULACA OLERACEA L.), MINT REJTETT TERMÉSZETI ERŐFORRÁS ÉLELMISZERIPARBA VALÓ BEKAPCSOLHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATAFOCUS ON SUSTAINABILITY – EXPLORING THE POTENTIAL OF PURSLANE (PORTULACA OLERACEA L.) AS A HIDDEN NATURAL RESOURCE FOR THE FOOD INDUSTRYMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.