Batta, GyulaBettenbuk, Csilla2025-01-072025-01-072024-11-13https://hdl.handle.net/2437/384511Az élelmiszerek tartósítása egy olyan folyamat, amelyet az emberiség már évezredek óta alkalmaz, azonban ez a terület mind a mai napig bővül és fejlődik azért, hogy a tartósítás egy biztonságosabb és hatékonyabb folyamattá válhasson. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a hagyományos tartósítószerek és adalékanyagok többsége mellékhatásokat okoz, amely az emberek és állatok szervezetét egyaránt károsítja. Ezen vegyületek hosszan tartó felhalmozódás esetén rákkeltő hatásúak lehetnek, továbbá gyomor-és bélrendszeri panaszokat is okozhatnak. Ezen ismeretek tudatában, az emberek érdeklődést mutatnak olyan élelmiszerek fogyasztása iránt, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, szintetikus anyagok nélkül. Az élesztők a környezetben mindenütt előfordulnak, és több növényi kórokozó antagonistáiként ismertek. Ezen képességükön felül, az egyszerű tenyésztési igényeiknek és meghatározott biobiztonsági vonatkozásuknak köszönhetően, sok élesztőgombát ígéretesnek találnak a biológiai kontroll területén történő alkalmazásra, különféle biológiai növényvédő szerek fejlesztésére.39hubiokontrollhasadó élesztőknövényi patogén gombákA hasadó élesztő sejtek transzkripciójának vizsgálataBiológiai tudományok::GenetikaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.