Szabóné Tamás, HajnalkaSzabó, Márta Mónika2016-06-302016-06-302016http://hdl.handle.net/2437/229156Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a világ haláloki struktúráját a cardiovascularis betegségek és a daganatos megbetegedések vezetik. Ezek kialakulásában számos tényező mellett a táplálkozásnak is kiemelkedő szerepe van, és jellemzően megjelenésüket táplálkozással összefüggő kórképek is megelőzik, melyek közül kiemelkedő a túlsúly, az elhízás, a metabolikus szindróma, valamint a 2-es típusú diabetes mellitus. Egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése szempontjából nélkülözhetetlen a tápanyagok megfelelő minőségű és mennyiségű bevitele a szervezetbe. A világ számos pontján dolgoztak ki táplálkozási ajánlásokat, melyek iránymutatásul szolgálnak az embereknek. Vizsgálatom célja a Debreceni Egyetem angol nyelvű programjában résztvevő hallgatók táplálkozási szokásainak felmérése volt, majd a kapott eredmények alapján a lehetséges táplálkozási rizikófaktorok felismerése. A vizsgálat során kérdőíves adatgyűjtést végeztem, melyben 211 hallgató vett részt. A számított testtömegindex-értékek alapján a hallgatók 19%-a túlsúlyos és 5%-a elhízott. A napi átlagos folyadékbevitel mértéke nők esetében 1,6 liter, míg férfiaknál 1,8 liter. A kérdőívet kitöltők 41%-a naponta eszik gyümölcsöt, míg zöldséget 46%-uk. A válaszadók 34%-a fogyaszt rendszeresen cukrozott italokat, továbbá 62%-uk alkalmaz valamilyen édesítőszert italai édesítéséhez. A tanulók közel fele nem iszik alkoholt. A vizsgálatban résztvevők 98%-a fogyaszt különböző húsokat, míg feldolgozott húsipari termékeket 59%-uk. Teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket a válaszadók 72%-a fogyaszt. Tejtermékeket a hallgatók 96%-a választ eltérő gyakorisággal. A megkérdezettek 87%-a illeszti be a hüvelyeseket a táplálkozásába. A gyorséttermi termékek fogyasztására igen magas arány, 92% jellemző. A napi rendszeres nassolás a vizsgálatban résztvevők 67%-át érinti. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a magyarországi átlaghoz képest a vizsgált hallgatók között kevesebb a túlsúlyos, ill. elhízott egyén, de ők is nagyfokú kockázatnak vannak kitéve a dolgozatban tárgyalt valamennyi betegség tekintetében. A fokozott cukorbevitellel összefüggő kórképek kialakulása veszélyezteti a vizsgált populáció igen nagy hányadát. A telített zsírsavakat nagy mennyiségben tartalmazó, valamint ezzel összefüggésben a koleszterindús élelmiszerek nagyarányú fogyasztása nem javasolt. A feldolgozott húsipari termékek fogyasztását daganat kialakulását elősegítő hatása miatt javasolt csökkenteni. A magas sótartalmú ételek mind cardiovascularis-, mind daganatos betegségek kialakulásához hozzájárulhatnak, így azok túlzott bevitele kerülendő. A táplálkozási ajánlásokban megfogalmazott naponta fogyasztható alkohol mennyiségét nem ajánlott túllépni. A hallgatók egészségfejlesztése érdekében lehetőséget kellene teremteni számukra az egészséges táplálkozással kapcsolatos tematikus előadássorozaton való részvételre.50hutáplálkozásA Debreceni Egyetem angol nyelvű programjában résztvevő hallgatók táplálkozási szokásainak felmérése és értékeléseSurvey and evaluation of the eating habits among students participating in the English Program of the University of DebrecenDEENK Témalista::Orvostudomány::Népegészségügy