Alexa, LórándSzilágyi, AnettBarczi, Milán Gábor2025-12-112025-12-112025-10-29https://hdl.handle.net/2437/399728A chili szószok története a kulturális hatások és a kulináris innovációk dinamikus kölcsönhatását tükrözi, amelynek eredményeképpen a szószok változatos választéka világszerte fokozza az ételek ízét. A chili szószok érzékszervi értékelése döntő fontosságú a fogyasztói elfogadás szempontjából. Diplomamunkám elkészítése során tizenkét különböző chili szószt vizsgáltam. A vizsgálatokat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán, az Élelmiszertudományi Intézetben végeztük el. Az analitikai vizsgálatok magukban foglalták a mintákban található kapszaicin, dihidrokapszaicin, fenolos vegyületek és flavonoidok, illetve az aflatoxin B1, B2, G1, G2 és ochratoxin A koncentrációjának meghatározását HPLC-s és spektrofotometriás módszerekkel, valamint a minták aromaprofiljának vizsgálatát GC-MS készülék segítségével.65huChili szószérzékszervi értékeléskapszaicinspektrofotometriás módszerekaromaprofilCHILI SZÓSZOK MINŐSÉGVIZSGÁLATA HATÓANYAGAIK, BIOAKTÍV KOMPONENSEIK, AROMAANYAGAIK ÉS TOXINSZENNYEZETTSÉGÜK MEGHATÁROZÁSÁVALMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.