Pfliegler, Valter PéterNagy, Regina Edit2019-04-302019-04-302019-04-30http://hdl.handle.net/2437/266538Jelenleg az élesztőgombák csaknem 1500 faját ismeri a tudomány az Ascomycota (aszkuszos gombák) és a Basidiomycota (bazídiumos gombák) törzsekben. Az Ascomycota törzsön belül a valódi vagy bimbózó élesztők a Saccharomycetes osztályba, a Saccharomycetales rendbe tartoznak. A rend névadó faja az emberi történelem során ősidők óta használt Saccharomyces cerevisiae, melynek ipari valamint gazdasági jelentősége kiemelkedő. Szerepe évezredek óta a fermentációs úton előállított alkoholgyártásban (sör-, boripar), a sütőiparban (kenyérkészítés) meghatározó. Aromaként és élesztőkivonatként is alkalmazza az élelmiszeripar, továbbá az egészségügyben terápiás célokra, probiotikumként illetve bioterapeutikumként is felhasználják. Fontos modellszervezetként szolgál az alapkutatásokban, hiszen ez az egyik leginkább kutatott és legismertebb faj az eukarióta sejtbiológiában.38huSaccharomyces cerevisiaeNUP116HMX1MLSTKereskedelmi és humán élesztőizolátumok rokonságának bizonyítása a HMX1 és NUP116 gének szekvenciatipizálása segítségévelDEENK Témalista::Biológiai tudományok::GenetikaDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia