Kincses, SándornéKocsis, Kinga2016-10-272016-10-272016-10http://hdl.handle.net/2437/231315A szakdolgozat a különböző szalámifélék nátrium,- kálium- és nitrit- tartalmáról szól. A dolgozat kitér arra, hogy a termékek mennyire felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, valamint, hogy a húskészítményekben alkalmazott nitrit- és nitrát-vegyületek milyen káros és hasznos mellékhatásokkal rendelkeznek, mind a termékre, mind a fogyasztóra nézve. A dolgozatban 11 mintát vizsgáltunk és megállapítottuk a nátrium-, a kálium- és a nitrit-koncentrációt, valamint az ajánlott maximális napi beviteli értéket is.49huszaláminitritkáliumnátriumSzalámifélék nátrium-, kálium- és nitrit- tartalmának szervezetre gyakorolt hatásaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékek