Peles, FerencHallgatóné Stánicz, IldikóNagy, Viktória2022-11-152022-11-152022https://hdl.handle.net/2437/339829A Salmonella az emberek és az állatok bélflórájának tagja, innen a környezetbe kerülve beszennyezheti az élelmiszereket is. Dolgozatom célja, hogy feltérképezzem a Salmonella előfordulását a baromfi termékekben, valamint megvizsgáljam a különböző szerotípusok megoszlását. A dolgozatban szereplő vizsgálatokat az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. Miskolci Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriummal együttműködve végeztük el. A dolgozatban a 2020-ban és 2021-ben a laborba érkező valamennyi baromfihús minta, valamint a baromfifeldolgozás területéről származó csizmatampon minta eredményeit dolgoztam fel. A baromfihús mintákat három csoportra osztottam fel: késztermék, félkész termék és nyers termék. A Salmonella kimutatási vizsgálatokat az MSZ EN ISO 6579- 1:2017 szabvány és annak módosításait tartartalmazó MSZ EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 szabvány szerint végeztük el. A Salmonella törzsek végső típusmeghatározása a referencia-központban történt.49hubaromfibaromfihúsSalmonellamikrobiológiaA Salmonella előfordulása a baromfi termékekbenDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia