Kincses, SándornéHorváth, Gyöngyi2025-01-062025-01-062024-11-03https://hdl.handle.net/2437/384398Az üdítőitalok egyre népszerűbbek manapság, sokan víz helyett is szívesen fogyasztják. Negatív hatásait már számos kutatással igazolták. Érdekelt, hogy vannak-e az üdítőkben a természetes eredetű színezékeknek köszönhetően pozitív hatású vegyületek. Ezért diplomadolgozatomban vizsgáltuk 5 üdítőital, valamint 1 szörp minta flavonoid-tartalmát. Emellett meghatároztam a minták színintenzitását, valamint kérdőív segítségével felmértem az ismerőseim üdítőital fogyasztási szokásait. Az eredmények igazolták, hogy a vizsgált üdítőminták jóval alacsonyabb flavonoid-tartalommal rendelkeznek, a szörp mintához viszonyatva. A színintenzitás meghatározás esetében pedig az egyik mintának kiemelkedően élénk színe volt a többi mintához képest. A kérdőíves megkeresésemet 128 ember fogadta, az ő válaszaikat értékeltem.58huÜdítőitalFlavonoid-tartalomSzínintenzitásÜdítőitalok összehasonlító vizsgálataMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.