Seresné Törős, GrétaPeles, Ferenc ÁrpádStefán, Kinga2025-04-142025-04-142024https://hdl.handle.net/2437/389101A fagyasztva szárított laskagombapor (P. ostreatus) élelmiszeripari és állattenyésztési alkalmazásait vizsgáltuk, különös tekintettel annak funkcionális összetevőire, mint a β-glükán. Bemutatam, hogyan járulhat hozzá a gombaporban található β-glükán az immunrendszer erősítéséhez és a bélflóra egészségének javításához prebiotikus hatása révén. A kutatás során elemeztem a különböző minták teljes glükán- és béta-glükán tartalmát, valamint azt, hogy az előállítási módszerek miként befolyásolták ezeket az értékeket. Emellett prebiotikus vizsgálatokat végeztem, amelyek során a laskagombapor hatását figyeltem meg a jótékony baktériumok, például az L. acidophilus növekedésére. A dolgozatban mikrobiológiai elemzésekkel is foglalkoztam, amelyek rávilágítanak a különböző feldolgozási eljárások mikroorganizmusokra gyakorolt hatására, különösen a hőkezelés gátló szerepére.48huPleurotus ostreatus L., mikrobiológiai állapotának, β-glükán, prebiotikus aktivitásásFagyasztva szárított gombaporok (Pleurotus ostreatus L.) mikrobiológiai állapotának, β-glükán tartalmának és prebiotikus aktivitásának a vizsgálataBiológiai tudományok::MikrobiológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.