Angyal, Vivien2024-07-302024-07-302024-04-23Gazdálkodástudományi Közlemények, Évf. 9 szám 1 (2021) , 5-122061-2443https://hdl.handle.net/2437/377803In the researching I show the mangalica pork’s importance and I made a survey about mangalica products recognition in the world, in Europe and in Hungary. I made a research of the mangalica pork in public awareness by the quesionaire. I didn’t make just a survey, I wanted to give information to people about mangalica’s effects of the health. In the research I keep our topic important because 30% of the people is fat in the word anad the wrong cholestesrol level raising is endemic, that is why healthy eating become more common nowadays. I keep it important to rise people interest about healthy eating and they eat qualitative nutritions the save their health. This is rudimentary but the standard of living grows so it is expected that people will buy those thing which are not unhelathy for their health. Mangalica pork will come to the fore and consumers will pay the higher price. My target segment is the midle aged people who have higher income because they show the biggest willingness for the health conscious lifestyle.A mangalica hús előállításának fontosságát, az emberi egészségre gyakorolt hatását szeretném bemutatni kutatásomban a világon, Európában és Magyarországon egyaránt. Kutatásommal célom a fogyasztók véleményét felmérni a mangalica hús köztudatban elhelyezett szerepét tekintve kérdőív segítségével. A fogyasztói kérdőív során nem csak felmérést készítettem, hanem igyekszem tájékoztatni is válaszadóimat, a mangalica egészségre gyakorolt hatásairól. Ennek a kutatásnak a fontossága abból adódik, hogy a világon a népesség csaknem egyharmada elhízott vagy túlsúlyos, valamint már népbetegség a rossz koleszterinszint emelkedése, ezért egyre jobban előtérbe kerül napjainkba az egészséges táplálkozás.  Szükségesnek tartanám az emberek tudatában elhelyezni az egészséges táplálkozás fontosságát, és azt, hogy minőségi táplálékot fogyasszanak egészségük megőrzése érdekében. Napjainkban ez még kezdetleges, de javuló tendencia mutatkozik az életszínvonalat tekintve, így várhatóan többet fognak az emberek olyan élelmiszerekre költeni, amik nem károsak a szervezetük egészségére. Erre való tekintettel a mangalica fogyasztása előtérbe fog kerülni és az ezres nagyságrendű árkülönbséget is hajlandóak lesznek megfizetni a fogyasztók. Célközönségnek főként a középosztály felső részét kell megcélozni, hiszen ők azok, akik a legnagyobb hajlandóságot mutatják efelé az egészségtudatos életvitel felé.application/pdfcustomer questionnairehealthmangalicafogyasztói kérdőívegészségmangalica húsminőség egészség aspektusainak fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapjánfolyóiratcikkOpen AccessGazdálkodástudományi Közlemények192676-864X