Baglyas, Ferenc2020-09-112020-09-112020-08-21Economica, Évf. 8 szám 4/2 (2015) , 235-2401585-6216https://hdl.handle.net/2437/294780Spring frost often damages green shoots in vineyards. This was the case on 25 April 2015 in Kecskemét when -2.4 oC temperature was measured in the morning. The temperature largely varied among sites. The trees protected the grapes in the traditional intercultural cultivation. The high trellises also gave protection to vines. The time of budbreak was also a crucial point. Seven grape varieties were examined in the vineyard that is located in Kecskemét-Máriahegy: Kadarka, Pirosszlanka, Kövidinka, Rajnai rizling, Narancsízű, Pannon frankos and Merlan. The Pontica varieties regenerated best. Narancsízű variety is a table grape variety that has a lower bud fertility. Between the two resistant varieties, the numbers of clusters were different. Rhine Riesling which has a late bud burst was less damaged by the frost.Síkvidéki szőlőültetvényekben a tavaszi fagy gyakran károsítja a kifakadt zöld hajtásokat. Így történt ez 2015. április 25-én-én hajnalban is, amikor Kecskeméten -2,4 oC fokot mértek. A lehűlés mértéke kis területeken belül jelentősen eltért. A hagyományos köztes termesztésben a gyümölcsfák most is megvédték az alattuk lévő tőkéket. A magas kordon művelésű tőkék hajtásai kevésbé vagy egyáltalán nem károsodtak. A fajták fakadási ideje lényegesen befolyásolta a károsodás mértékét. Hét szőlőfajta regenerálódása került megfigyelésre: Kadarka, Pirosszlanka, Kövidinka, Rajnai rizling, Narancsízű, Pannon frankos és Merlan. A pontusi fajták regenerálódtak legjobban, a Narancsízű a legkevésbé. A két rezisztens fajta közül a Merlan lényegesen több fürtöt hozott. A Rajnai rizling hajtásai később fakadtak, ez mérsékelte a világos rügyből fakadó hajtások elfagyását.application/pdfgrowing siteadvective frostradiation frostbudbreakregenerationbud fertilitytermőhelyszállított fagykisugárzásos fagyfakadási időregenerálódásrügytermékenységNéhány szőlőfajta regenerálódása a 2015. évi tavaszi fagy után KecskemétenfolyóiratcikkOpen AccessSzolnoki Főiskolahttps://doi.org/10.47282/ECONOMICA/2015/8/4/2/4609Economica4/282560-2322