Kelemen , FerencHorti, Boglárka2025-12-082025-12-082025-10-28https://hdl.handle.net/2437/399535A hazai lakosság szélesebb hányada, a kivételes étkezési élményt nyújtó húskészítmények iránti nyitottsága egy olyan termék fejlesztését indokolta, amely megfelel mindazon preferenciának, amelyet az utóbbi évek változó kereslete is igazol. Ennek okán a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertechnológiai Intézetével olyan valódi szarvasgombát tartalmazó szárazkolbászt hoztunk létre, amely önmagában is kielégíti a sokszínű fogyasztói igényeket. Akár a nagyobb élelmiszerláncok, akár a kézműves ipar kínálatában meglévő hasonló termékek - néhány kivételtől eltekintve - jellemzően aromát (is) tartalmaznak, ezáltal az élelmiszer karakteressége csupán a szarvasgomba néhány illékony komponensétől származik. Ennél fogva arra az elhatározásra jutottunk, hogy bővíteni szeretnénk azon termékek választékát, amelyek az általunk fejlesztett szárazkolbászhoz hasonló célt szolgálják. A dolgozat célja az volt, hogy bemutassuk a fejlesztés különböző állomásait. Szélesítsük a meglévő termékkínálatot, továbbá népszerűsítsük a szarvasgombák felhasználásának sokoldalúságát.50huszarvasgombakarakterségszárazkolbászélelmiszerláncSzarvasgombával ízesített szárazkolbászok előállításának vizsgálataInvestigation of the production of truffle-flavored dry sausagesMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.