Antunovics, ZsuzsaSimon, Dorottya2019-12-132019-12-132019http://hdl.handle.net/2437/277306Munkánk során laboratóriumi körülmények között létrehozott hibrideket és azok utódait vizsgáljuk, hogy az első lépésektől kezdve nyomon tudjuk követni a hibridizáció jelenségét és az azt követő eseményeket. S. cerevisiae, S. uvarum, és S. kudriavzevii fajok keresztezésével hozunk létre hibrideket, melyek haploid, auxotróf markerekkel rendelkeznek. A hibridek létrehozása után a szülőket és a hibrideket is molekuláris biológiai módszerekkel vizsgáljuk, hogy az utódok mely szülőktől és milyen mértékben kapják meg génkészletüket. Munkánk során spórázóképességet vizsgálunk, valamint pulzáló erőterű elektroforézist (CHEF) és PCR-RFLP (polimeráz lánc reakció - restrikciós fragment hossz polimorfizmus) módszert alkalmazuk.64huélesztőhibridmolekulárismarkerHárom Saccharomyces faj keresztezésével létrehozott interspecifikus élesztőhibridek molekuláris genetikai elemzéseDEENK Témalista::Biológiai tudományok