Karaffa, Erzsébet MónikaVojtonovszki, Melinda2017-10-262017-10-262017http://hdl.handle.net/2437/244529Dolgozatom a különféle elterjedt kristálycukrot helyettesítő, diabéteszesek számára ajánlott édesítőszerek antimikrobiális hatásaival foglalkozik. Kísérleteim során agar diffúziós módszerrel vizsgáltam két baktérium faj, az Escherichia coli és Staphylococcus aureus növekedését a kiválasztott anyagok jelenlétében. Eredményeim alapján az egyes édesítőszerek jelentős, koncentráció függő növekedésgátló hatást fejtettek ki.47huédesítőszereksteviaxiliteritritStaphylococcus aureusEscherichia coliAz eritrit, xilit és stevia kivonat hatása Escherichia coli és Staphylococcus aureus baktérium törzekenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Mezőgazdasági mikrobiológia