Czipa, NikolettJuhász-Tamás, Boglárka2025-06-192025-06-192025https://hdl.handle.net/2437/393640Személyemhez közelálló a természet, ezért egy számomra értékes élelmiszert választottam dolgozatom alapjául, ez pedig az akácméz. Mindannyian tudjuk, hogy a méz értékes tápanyagokat, ásványi anyagokat tartalmaz, azonban nem túl nagy mennyiségben. Elsődleges célom az volt, hogy választ kapjak arra, hogy emelhető-e az akácmézben lévő ásványi anyagok koncentrációja, ha különböző fűszernövényekkel dúsítjuk. A vizsgálat során 4 féle fűszernövényt, 4 féle dúsítási arányban használtam fel erre a célra. Fontos volt az is számomra, hogy ízében különleges dúsított akácmézet állítsak elő. Így választottam a bazsalikomot, oregánót, kaprot és majoránnát, melyeket húsételekhez valamit salátákhoz képzeltem el felhasználni.55huakácmézdúsítottfűszernövényekFűszernövényekkel dúsított akácmézek elemanalitikai vizsgálataMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.