Alexa, LórándVida, Tamás Levente2023-05-172023-05-172023-04-27https://hdl.handle.net/2437/353693Kutatásaimat négy általam főzött sörön végeztem el. Előállítottam egy kontroll portert, egy kakaóbab héjjal ízesített sört, egy kakaóbab törettel készült portert, valamint egy kakaóbab őrleménnyel főzött sört is. A tételeket fermentáció előtti és utáni fázisban is vizsgáltam. A sörök lefőzését otthon, a méréseket pedig a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi Intézetében végeztem. Az elvégzett vizsgálatok magukban foglalták a sörök színének, savasságának, keserűértékének, polifenol- és flavonoid-tartalmának, teobromin-tartalmának, valamint ásványianyagtartalmának meghatározását. Ezen paraméterek alapján kívántam megállapítani, hogy érdemese valamely főzet további fejlesztésre, esetleg van-e keresnivalója ennek a nem mindennapi összetevőnek a sörfőzés területén.45husörkakaókakaóbabsöriparporterKakaóbabbal és származékaival ízesített porter sörök készítése és vizsgálataDEENK Témalista::Kémia::Analitikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.