Török, LászlóHudákné Csorba , Molina2024-01-302024-01-302023-12-13https://hdl.handle.net/2437/365726A szakdolgozat célja az élelmiszer mikrobiológiai laboratóriumban a Lean menedzsment és az 5S módszerek hatékony bevezetése, kialakítása és alkalmazása volt, azzal a szándékkal, hogy növelje a hatékonyságot, minimalizálja a felesleges veszteségeket és javítsa a munkafolyamatok átláthatóságát. A szakdolgozat kiemelten foglalkozott az 5S módszer tervezésével, az ergonomikus munkakörülmények kialakításával, az árnyéktáblák fontosságával, a vizuális irányítás lehetőségeivel és a 30 másodperces szabály alkalmazására való felkészüléssel. Az 5S módszer tervezésének és bevezetésének fázisában kiemelt figyelmet szenteltünk azoknak a területeknek, ahol a rendszer optimalizálása segíthet a gyorsabb, hatékonyabb munkavégzésben. Az ergonomikus munkakörülmények kialakítása során hangsúlyoztuk a munkavállalók egészségének és kényelmének szerepét a produktivitásban, és olyan környezetet teremtettünk, ahol a munkavégzés öröm és hatékonyság találkozik. Az árnyéktáblák bevezetése vizuálisan irányított környezetet hozott létre, ahol a szükséges eszközök és anyagok gyorsan azonosíthatók és elérhetők. A 30 másodperces szabály alkalmazására való felkészülés során a laboratóriumi környezetet olyan módon alakítottuk át, hogy a munkavállalók minden szükséges eszközhöz és információhoz 30 másodpercen belül hozzáférhessenek.55hulean menedzsment5SA lean menedzsment és az 5 S módszerek bevezetése, kialakítása és alkalmazása egy élelmiszer mikrobiológiai laboratóriumban.DEENK Témalista::Műszaki tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.