Czipa, NikolettSimon, Tamás2025-12-082025-12-082025https://hdl.handle.net/2437/399555A szakdolgozatomban különböző gyümölcstartalmú (100%-os és 12%-os) almalé mintákat vizsgáltam laboratóriumi körülmények között, hogy feltárjam a termékek közötti minőségi és beltartalmi különbségeket. A kutatás során meghatároztam a minták antioxidáns vegyületeinek (polifenol, flavonoid) mennyiségét, a savtartalmat, a pH értéket és az elektromos vezetőképességet. Emellett elemeztem a makro-, mikro- és nyomelemek (például K, Ca, Mg, Fe, Cu, Al) koncentrációját is. Az eredmények alapján megállapítható, hogy az almalé minőségét nem kizárólag a gyümölcstartalom határozza meg, hanem az alapanyagok, a feldolgozási technológia és a hozzáadott anyagok is jelentős szerepet játszanak. A vizsgált termékek között gyártónként is számottevő különbségek mutatkoztak, még azonos kategórián belül is. A kutatás hozzájárul a fogyasztók tájékoztatásához és a gyártók számára iránymutatást ad a minőség javításának lehetőségeiről.40huAlmaléFizikokémiai összehasonlításfolyadékbevitelgyümölcslevekKereskedelmi forgalomban kaptahó almalevek és almaitalok fizikokémiai paramétereinek vizsgálataKémia::Fizikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.