Harmati, AndreaPásztor, Viktória Fruzsina2018-10-252018-10-252018-10-25http://hdl.handle.net/2437/257931Szakdolgozatomban kézműves és nagyüzemi gyártású parenyica sajtokat hasonlítottam össze. A három kézműves mintám különböző tehén fajták tejéből készült, egyedi technológiákkal. Az alapanyagot befolyásoló tényezők miatt a felhasznált tejeken beltartalmi analízist is végeztem LactoStar készülékkel. Az elkészített, illetve megvásárolt parenyicák makroelemeinek mennyiségét ICP-OES spektrométerrel mértem meg. Dolgozatomban ezen mérés eredményeiből kiemeltem a Ca és P mennyiségét, valamint a Mg,a Na és a K értékeit vetettem össze.49hukézműves sajtokparenyicanagyüzemi sajtokKézműves és nagyüzemi parenyicák összehasonlítása az emberi táplálkozásban betöltött szerepük viszonyábanDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány