Mézes, LiliKozma, Béla2011-11-032011-11-0320112011-11-03http://hdl.handle.net/2437/117216A kukorica hazánk és a világ egyik legfontosabb kultúrnövénye, mind vetésterületét, mind pedig táplálkozási és takarmányozási szerepét tekintve. Vetésterülete hazánkban 1-1,2 millió hektár között változik évente. Az elmúlt évtizedekben a szántóföldeken egyre nagyobb problémát jelent a Fusarium fajok megjelenése. Ez a változatos megjelenésű betegség a kukorica legsúlyosabb növénykórtani problémáinak egyikévé nőtte ki magát Hazánkban a trichotecén típusú mikotoxinok fordulnak elő leggyakrabban, közülük a deoxinivalenol (DON) jelenlétét mutatták ki legtöbbször a gabonafélékben. A toxinokkal fertőzött gabona emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra nem használható.49hufuzáriumDONfermentlécsírateszttoxicitásFermentált végtermék toxikusságának vizsgálata, különös tekintettel a Fuzáriumra és a DON toxinraExamination of the toxicity of the fermented end-product, especially considering Fusarium sp. and DON toxinDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány