Ág, NorbertKovács, Márk József2025-06-262025-06-262024-11-10https://hdl.handle.net/2437/394643A dolgozat a mesterséges/laboratóriumban előállított kulturált húsok kérdéskörét vizsgálja. Szó esik a mesterséges hús előállításának technológiai hátteréről és az etikai, környezeti előnyeit is elemzi. Tartalmazza a piaci és a társadalmi helyzetét, és annak nehézségeit. Továbbá, egy magyar közvélemény kutatást is bemutat, mellyel a magyar emberek véleménye lett felmérve különböző demográfiai tényezők figyelembevételével. Figyelembe veszi a különböző vallások étkezési szabályait és a tenyésztett húsokkal kapcsolatos attitűdjeiket. A kutatás végére érve arra a következtetésre jutunk, hogy az emberek bizonyos százaléka nyitott lenne ennek a húsnak a bevezetésére, azonban sokan tartanak ettől a hústerméktől természetellenessége és ismeretlensége miatt.40huKulturált húsMesterséges húsHúshelyettesítőkNövényi fehérje forrásDiétaÉtkezési szokásokVallási étkezési szokásokÚt a növényi eredetű élelmiszerektől egészen a Laboratóriumban előállított mesterséges hústermékigA növényi élelmiszerektől a mesterséges húskészítményekigThe Path from Plant-Based Foods to Lab-Grown Meat ProductsBiológiai tudományok::BiotechnológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.