Alexa, LorándÁncsánné Oláh, Zsuzsanna2024-06-112024-06-112024https://hdl.handle.net/2437/372374Hazánk a méztermelésnek kedvező éghajlatának és földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően az Európai Unión belül az egyik legnagyobb méztermelő országként van nyilvántartva. A méz fontossága miatt célkitűzésem volt, hogy a valódi fajtamézek fizikokémiai paramétereinek változását vizsgáljam a tárolási idő függvényében. A mintákon elvégzett vizsgálati módszerek közé sorolhatjuk a TPC, azaz az összes fenolos vegyülettartalom meghatározását, a flavonoid-tartalom meghatározását, a diasztáz enzim aktivitásának meghatározását, a prolin tartalom mérését, illetve az 5-hidroxi-metil-furfurol (HMF) tartalom meghatározását is. A mérési eredmények alapján megállapíthatjuk, hogy a legtöbb esetben jelentős változások mutatkoztak a vizsgált paraméterekben a tárolási idő hatására. Az idő előrehaladtával az egészségre nézve kedvező hatású vegyületekben dúsulnak a mézek.46humézméhészettárolási időA tárolási idő hatása a mézek fizikokémiai paramétereire, valamint a mézek ásványianyag-tartalmának és táplálkozás-élettani értékének vizsgálataMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.