Kondé, ZoltánGyarmati, Fanni Mabella2017-05-152017-05-152017-05-05http://hdl.handle.net/2437/240355A modellek világában, jórészt a hivatásuk következtében a táplálkozási preferenciák eltérhetnek az átlagostól. A manökenek körében gyakran előfordulnak táplálkozási zavarok (AN, BN), melyek gyakran szorosan összekapcsolódnak a testképzavarral. Dolgozatom fő célja, hogy bemutassam az implicit kutatás és mérés jelentőségét, továbbá a különböző táplálkozási zavarok elméleti hátterét, illetve, hogy betekintést nyújtsak abba, hogy egy olyan speciális csoport, mint a modellek, tudattalanul milyen ételeket részesítenek előnyben és mennyire veszélyeztetettek a táplálkozási zavarokat illetően. A szakirodalmi áttekintésben bemutatom az explicit és implicit kutatást, írok az egészséges táplálkozásról; továbbá igyekszem részletesen megismertetni, mind az anorexia nervosa, mind a bulimia nervosa történetét, jellegzetességeit és tüneteit, diagnosztikai kritériumait és szövődményeit; valamint röviden bemutatom a testkép fogalmát. Érdekes kutatási kérdés, hogy a modellek mennyire vannak kiszolgáltatva ezeknek a betegségeknek a többi emberhez képest. Betegségről vagy életmódról beszélünk? Vajon az ételek iránti azonosulás milyen kapcsolatban áll a modellek táplálkozásra irányuló implicit attitűdjeivel kapcsolatban?41huimplicittáplálkozástáplálkozási preferenciákanorexia nervosabulimia nervosamodellekevészavaroktestképtestképzavarimplicit mérésIATexplicitegészségImplicit táplálkozási preferenciák vizsgálata a modellek körébenA párkapcsolati elégedettség vizsgálata az énkép-énideál és a társkép-partnerideál függvényébenA munkahelyi burnout szindróma vizsgálata az egészségügyben dolgozók körébenPedagógiai sajátosságok szerepe a tanulási moticávióbanDEENK Témalista::Pszichológia