Vargáné Csobán, KatalinHassan, Fatin2025-06-192025-06-192025-05-04https://hdl.handle.net/2437/393578A dolgozat a Közel-Kelet gasztronómiai kultúráját mutatja be történelmi, vallási, kulturális és társadalmi összefüggéseiben, valamint elemzi annak hatását a magyar gasztronómiára és fogyasztói szokásokra. A tanulmány különös figyelmet fordít a vallási és kulturális normák szerepére az étkezési szokások kialakulásában, valamint a tradicionális és modern konyhák közötti kapcsolatokra. Kiemelten elemzi, hogyan jelenik meg a közel-keleti konyha a hazai vendéglátóiparban, és milyen hatással van a fogyasztók ízlésvilágára és döntéseire. A kutatás hozzájárul annak megértéséhez is, hogy a közel-keleti étkezési kultúra miként válhat eszközzé a társadalmi kohézió, a turizmusfejlesztés és a fenntartható életmód támogatásában. A dolgozat célja annak bemutatása, hogy az étkezés túlmutat a táplálkozáson, és jelentős identitásképző, kulturális és gazdasági tényezőként is értelmezhető.52huközel-keletgasztronómiaLevantétól Perzsiáig: A Közel-Kelet gasztronómiai kultúrája és hatása MagyarországonFrom the Levant to Persia: The Culinary Culture of the Middle-East and Its Influence in HungaryKözgazdaságtudományTörténelemtudományTársadalomtudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.