Takácsné Hájos, MáriaSzutor, Mariann2013-10-302013-10-302013-10-302013-10-30http://hdl.handle.net/2437/174579A spárga (Aparagus officinalis L.) egy a spárgafélék családjába (Asparagaceae) tartozó évelő növény, melynek a fogyasztható része a tavasszal felszínre törő hajtása, amelyet spárgasípnak nevezünk. A laza homokos területeken vadon is megtalálható hazánkban. Mindamellett, hogy a fogyasztása egy különlegesen élvezetes gasztronómiai élmény, számos gyógyító hatással is rendelkezik. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz proA-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, és K vitamint. Magas a folsav tartalma, ami miatt rendkívül fontos lenne, hogy kismamák rendszeresen fogyasszák. Jelentős szerepet játszik a vér sav-lúg arányának fenntartásában a benne található aszparagin nevű aminosavnak köszönhetően. A spárga az egyik legjobb lúgosító zöldségféle. Rendszeres fogyasztása segíti a bőr és a haj egészségének megőrzését, hozzájárul a reumatikus fájdalmak csökkentéséhez. A kísérletem a spárga optimális termesztéstechnológiai lehetőségeit kereste (tőtávolság, öntözésmód), valamint a hazai fogyasztók nyitottságát vizsgálata.84huspárgaAsparagus officinalisSpárgafajták értékelése pallagi homoktalajonDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány