Dávid, IstvánB. Kiss, Judit2010-01-272010-01-2720092010-01-27http://hdl.handle.net/2437/91356Az allelopátia a növények közötti versengés egy formája, amely a környezeti tényezők függvényében változik. Három hazánkban jelentős gyomnövényfajnál, olasz szerbtövisnél (Xanthium italicum), selyemmályvánál (Abutilon theophrasti) és csattanó maszlagnál (Datura stramonium) vizsgáltuk ezek alakulását. A vizsgálatokhoz szükséges kivonatokat üvegházban neveltük négy különböző vízellátottsági szinten (ezek a következők: minimális vízkapacitás 70%-a, a minimális vízkapacitás 50%-a, a minimális vízkapacitás 30%-a, valamint holtvíztartalomig szárított talajon). Az így kapott mintáknál elkülönítettük a hajtásokat és gyökereket, majd darálással és áztatással kivonatot készítettünk belőlük, amelyek hatását két hőmérsékleten, (18-22°C-on és 8-12°C-on) biotesztekkel vizsgáltuk zsázsa (Lepidium sativum), kukorica (Zea mays) és napraforgó (Helianthus annuus) tesztnövényeken. Más-más növények eltérő fogékonyságot mutatnak a vegyületekre, így a különböző növényekre is.45 p.huallelopátiaszerbtöviscsattanómaszlagselyemmályvabiotesztnövényvédelemKörnyezeti tényezők hatása a olasz szerbtövis (Xanthium italicum), selyemmályva (Abutilon theophrasti) és csattanó maszlag (Datura stramonium) allelopátiájának változására.