Alexa, LórándKovács, Emese2025-12-082025-12-082025https://hdl.handle.net/2437/399537Dolgozatom témájául a gyógynövénylikőrök készítését és beltartalmi vizsgálatát választottam, mivel korosztályomban népszerűek ezek az italok, és szerettem volna megismerni, mi rejlik a kellemes íz és a hagyomány mögött. A kísérlet célja a házilag készített gyógynövényes likőrök beltartalmi értékeinek és minőségének vizsgálata volt. Összesen 35 különböző gyógynövényt, fűszert és gyümölcsöt használtam, amelyek emésztést támogató hatásukról ismertek. Kétféle oldószert alkalmaztam: 37,5 V/V%-os vodkát és 96 V/V%-os etanolt, négyhetes áztatási idővel. A mintákból hetente polifenol-, flavonoid- és ásványianyag-tartalmat határoztam meg, majd a szűrés, hígítás és édesítés után ismét vizsgálatokat végeztem, valamint érzékszervi bírálatot is készítettem.54hugyógynövénylikőrantioxidánsGyógynövénylikőrök készítése és vizsgálataKémia::Analitikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.