Csapóné Riskó, TündeCsorba, Fanni2024-06-202024-06-202024https://hdl.handle.net/2437/374198Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az emberek életében az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás, a növényi alapú étrend. Szakdolgozati kutatásom célja annak feltérképezése volt, hogy a növényi alapú táplálkozás milyen hatással van az emberek életére, mennyiben része annak, milyen attitűdökkel rendelkeznek iránta. A téma vizsgálatát kiterjesztettem a tudatos táplálkozás, illetve az ehhez kapcsolódó környezettudatosság kérdésköreire is. Szekunder kutatásomban áttekintettem a legfontosabb hazai és külföldi szakirodalmakat, különböző kutatások eredményeire fókuszálva a növényi alapú étrendet, továbbá a fogyasztói tudatosságot illetően. Primer kutatásomban a kitöltők attitűdjeit, fogyasztói szokásait vizsgáltam online kérdőíves megkérdezés formájában. Olyan kérdésekre is kerestem a választ, mint hogy az emberek mennyire vásárolnak tudatosan, mit vesznek figyelembe vásárlásaik alkalmával, milyen tényezők, szereplők befolyásolják őket döntéseikben. Mind a primer, mind a szekunder kutatásom alátámasztja, hogy az életvitelünk, fogyasztásunk minősége mindannyiunk közös érdeke, mivel nemcsak a saját egészségünkre, hanem mások jólétére is nagy hatással vagyunk.66hunövényitudatoskörnyezettudatosságA tudatos táplálkozással és növényi alapú étrenddel kapcsolatos attitűdök, fogyasztói szokások vizsgálataExamining attitudes and comsumption habits related to conscious nutrition and plant-based dietsKörnyezettudományok::KörnyezetvédelemHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.