Topa, Emőke AnitaCzipa, NikolettGrandt, Zsófia2022-11-162022-11-162022https://hdl.handle.net/2437/340395A méz, mint élelmiszer, rendkívül egészségesnek számít, azonban beltartalmi értéke, fenolos vegyület- és flavonoidtartalma viszonylag csekély. Kutatásom célja az volt, hogy az akácméz beltartalmi értékét növelni tudjam különböző gyógy- és fűszernövények hozzáadásával. A dúsításhoz felhasznált növények a következők voltak: levendula, fekete bodza, galagonya, petrezselyem és ánizs. Az akácmézhez bizonyos koncentrációkban adtam hozzá a növényeket, majd az áztatási idő leteltével eltávolítottam belőle azokat és a mintákat laboratóriumi körülmények között vizsgáltam. Egyes vizsgálatokat azonban nem csupán a mézmintákon végeztem el, hanem a szárított gyógy- és fűszernövényeken is. A mézminták és a növények esetében is mértem ásványianyag tartalmat, valamint összes fenolos vegyület- és flavonoid-tartalmat. Továbbá vizsgáltam a mézminták cukor- és nedvességtartalmat, pH-értékét és elektromos vezetőképességét. A vizsgálatok eredményeként megállapítható volt, hogy az akácméz gyógy- és fűszernövényekkel való dúsítása mindegyik vizsgált minta esetében növekedett a kérdéses paraméter esetében, vagyis hozzájárult az akácméz beltartalmi értékeinek javításához.46humézgyógynövényfűszernövényakáclevendulaAkácméz dúsítása gyógy- és fűszernövényekkelDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékek