Ungai, DiánaGaál, Dorka Boglárka2022-11-032022-11-032022-10-19https://hdl.handle.net/2437/338810A szakdolgozat tematikája a különböző sajtok ( trappista, vegán, laktózmentes trappista jellegű sajtkészítmények) beltartalmi paramétereire épül. A dolgozat kitér a szárazanyag-tartalom megvizsgálásra, elemtartalom meghatározásra illetve állományvizsgálatra is. A vizsgálat folyamán kiderült, hogy a minták szárazanyag-tartalma közel majdnem azonos értékkel rendelkeznek, kivéve a növényi készítményeket. Elemtartalom meghatározása során 10 elem került vizsgálat alá. Az analízis során jól kivehető, hogy a kalcium nagy mennyiségben szerepel a mintákban, bár a vegán mintáknál a fontosabb elemek jóval kevesebb mennyiségben találhatóak meg kivéve egy-két példánál. Állományvizsgálat során két fontos tulajdonság vizsgálata ment végbe, mégpedig a tapadósság és a keménység.58husajtkémiatejelemtartalomállományvizsgálatszárazanyag-tartalomTrappista sajtok, laktózmentes trappista sajtok és vegán trappista jellegű növényi sajthelyettesítő termékek összehasonlító vizsgálataDEENK Témalista::Kémia