Varga, OrsolyaCsótka, Ramóna2016-01-232016-01-232015-11http://hdl.handle.net/2437/221513Az Európai Iskolatej Program 1977 óta biztosítja a tagállamok számára, hogy az óvodák, általános és középiskolák növendékeit tejjel és egyes tejtermékekkel lássa el, mely kezdetben azért indult, hogy növelje a tejfogyasztást, de mára fő célja, hogy elősegítse az egészséges táplálkozást, a szegényebb rétegek életminőségének javulását, kiegészítse a helytelen vagy hiányos táplálkozást, és stabilizálja a piacot. A tej az egészséges táplálkozás szerves része, elsősorban kalciumtartalmának köszönhetően,mely alapvető fontosságú a csontképződésben és egészséges fejlődésben, idegi átvitelben, izom-összehúzódásokban, véralvadásban. A program a gyermekeket célozza meg magasabb kalciumigényük, valamint amiatt, hogy ebben a korban a legfogékonyabbak a viselkedési minták elsajátítására. Hazánkban egy kisebb szünet után 2004 tavaszán indult újra az iskolatej program, mely azóta is működik.39huegészségpolitikaiskolatejA magyarországi iskolatej program egészségpolitikai elemzéseDEENK Témalista::Társadalomtudományok