Fekete, IstvánJánosi, Henrietta Irén2022-11-162022-11-162022-10-21https://hdl.handle.net/2437/340452Dolgozatomban a mozzarella sajt természetes és mesterséges színezékekkel történő dúsítását végeztem, ezzel célom egy termékinnováció volt. Az alap koncepciót a kérdőíves felmérés eredménye adta, melyben a 106 válaszadó az esetleges változtatások közül nagyrészt a színbéli változtatás mellett voksolt. A kérdőívben arra is választ kaptam, hogy az embereknek az érzékszervi tulajdonságok mellett a beltartalmi értékek is fontosak. A kapott termékeket különböző vizsgálatoknak vetettem alá, hogy megállapítsam az emberek ítéletére, az alap mozzarella tulajdonságaira és az egészségre gyakorolt hatását. Az elvégzett vizsgálatokra kapott értékek alapján az a konklúzió vonható le a termékinnovációt illetően, hogy a természetes színező anyagok hiába rendelkeznek táplálkozásélettanilag jobb beltartalmi értékekkel, a mesterséges színezékek a termékbe kerülve jobb értékeket érnek el a fogyaszthatóságot tekintve.55humozzarellaszínezékdúsítástermékfejlesztésA mozzarella sajt természetes és mesterséges színezékekkel történő dúsításaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékek