Borbély, GyörgyZáhonyi, Dóra2014-05-062014-05-062014-05-062014-05-06http://hdl.handle.net/2437/191391A krónikus betegségek a 21. század legfőbb társadalmi kihívásai közé tartoznak. Ebben az áttekintésben vizsgáljuk a disszonancia bizonyítékait a modern táplálkozás és az emberiség által kifejlesztett táplálkozás között a krónikus betegségek gyakoriságának növekedésének okaként. Továbbá vizsgáljuk a növényi alapú táplálékfogyasztást segítő bizonyítékokat, mint a krónikus betegségek kockázat csökkentésének egy lehetséges módját. Ezen kívül a nyugati étrendekben gyakori növényi-alapú élelmiszerek bizonyos összetevőinek fogyasztását kerülendő bizonyítékokat is vizsgáljuk és áttekintjük azokat a mechanizmusokat, amelyek miatt különböző fitotápanyagokról azt feltételezik, hogy csökkentik a krónikus betegségek kockázatait. Bizonyítékok sora erősen azt feltételezi, hogy még több zöldség és gyümölcs fogyasztása mind az orvosi táplálkozás terápiákhoz (olyan betegségek kezelésének részeként, mint pl. a kettestípusú cukorbetegség, szívbetegség, rák és elhízás), mind azok megelőzéséhez hozzájárulhat. A növény tudománynak a növényi alapú ételek minőségének javítása felé kellene irányulnia, a növények, táplálkozásunk, valamint az egészségünk közötti összetett kapcsolat jobb megértésére alapozva.Ez a rendszerező áttekintés a táplálkozási szokásokat és a mellrák kockázatát érintő tanulmányokat hasonlítja össze. A szakirodalmi keresés a 2012 decemberéig publikált epidemiológiai tanulmányokat célozta meg, a Medline (Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára, Bethesda MD, USA) és a Lilacs (Latin-Amerikai és Karibi Egészségtudományi Információs Rendszer, São Paulo, Brazília) adatbázisára támaszkodva55hutáplálkozásegészségKépesítő fordításNövények, táplálkozás és az egészségTáplálkozási szokások és a mellrák: rendszerező áttekintésDEENK Témalista::Biológiai tudományokDEENK Témalista::Orvostudományno_restriction