Bíró, VivienNagy, Martin2025-01-072025-01-072024https://hdl.handle.net/2437/384507Az iparban is elterjedt Aspergillus niger NRRL 2270 törzset előszeretettel használják citromsav előállítására. A citromsav akkumulációjáért feltehetően 7 darab génvesztéses mutáció felelős a szülői törzshöz képest. Az Aspergillus niger 8222 tözsben létrehozták az egyik mutációt. Szakdolgozatomban az Aspergillus niger 8222 és Aspergillus niger NRRL 2270 törzs azonos paraméterekkel elvégzett fermentációja során a mutációból adódó eltéréseket és hasonlóságokat veszem szemügyre, különös tekintettel a citromsav termelésre.30huFermentációAspergillus nigerCitromsavGénfunkció elvesztésének hatásai az Apsergillus niger citromsav-termelési folyamatairaBiológiai tudományok::MikrobiológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.