Cseppentő, ÁgnesVeres, Anna2024-11-122024-11-122024https://hdl.handle.net/2437/381937A flavonoidok az egészséges táplálkozás egyik alappillérét képező zöldségek és gyümölcsök fő színanyagai közé tartoznak. Köznapi és tudományos körökben egyaránt fokozódó népszerűségnek örvendő, mondhatni divatos vegyületek. A kérdés, hogy valóban kiérdemlik-e ezt a figyelmet. Számos klinikai vizsgálatban tanulmányozták már őket. Az eddigi eredmények alapján erélyes antioxidánsoknak bizonyulnak, többek között antiinflammatorikus, antiallergén, antidiabetogén, antimikrobás és immunmoduláns tulajdonságaik emelhetők ki. Ennek köszönhetően eredményesen kerülhetnek bevetésre pl. cardiovascularis, respiratorikus, metabolikus kórképek mellett neurodegeneratív elváltozások, infekciók vagy pszichés panaszok kapcsán is. Jelen dolgozat célja az eddig megszerzett ismeretanyag alapján a flavonoidok főbb farmakológiai tulajdonságainak és potenciális terápiás felhasználhatósági lehetőségeinek áttekintése.68huflavonoidkvercetinszilimarinDetralexantioxidánsFlavonoidok farmakológiája és potenciális szerepük a klinikai gyakorlatbanOrvostudomány::FarmakológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.