Czipa, NikolettHajdukné Kovács, Veronika2024-06-122024-06-122024https://hdl.handle.net/2437/372452Dolgozatomban egy cukrász tanműhely működését és HACCP rendszerének elkészítési lehetőségeit tanulmányoztam. A szakirodalmi áttekintésben az élelmiszerhigiénia történetén túl a minőségirányítási rendszerekkel is foglalkoztam, illetve kitértem a HACCP rendszerhez kapcsolódó veszélyelemzésre is. A cukrászatban használt alapanyagok legjellemzőbb veszélyforrásait kifejtettem, miközben kitértem a fizikai, kémiai és mikrobiológiai veszélyekre is. Az anyag és módszer fejezetben részletes ismertettem a HACCP alapelveit és a rendszer kiépítésének lépéseit. A kritikus pontok meghatározásához jellemeztem a veszélyelemzés lépéseit és a döntési fa alkalmazásának módszerét. Az eredmények és értékelésük című fejezetben a HACCP rendszer elkészítésének 12 pontja szerint felállítottam a tanüzem HACCP rendszerének tervezetét, amely a későbbi működés alapja is lehet.69huHACCPveszélyelemzéscukrászfolyamatábragyártmánylaptermékleírásHACCP rendszer kidolgozásának lehetőségei egy szakképző intézmény cukrász tanműhelyére vonatkoztatvaMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.