Czeglédi, LeventeCsikós, Ádám2016-01-112016-01-112015http://hdl.handle.net/2437/221161Vizsgálataink központi eleme volt olyan metodika, metodikák fejlesztése, amelyek lehetővé teszik az élelmiszerekből DNS szintjén történő fajazonosítást. A PCR egyszálú DNS konformáció polimorfizmus egy költséghatékony, meglehetősen egyszerűen kivitelezhető alternatívát kínál ennek a problémának a megoldására. A módszer fejlesztése során gazdasági állatfajokat sikerült elválasztanunk egymástól DNS szintjén lévő konformációs eltérések alapján. Ennek eredményeképpen baromfi fajok esetében sikeresen elválasztottuk egymástól a házi tyúk, házi kacsa, házi lúd, gyöngytyúk, pézsmaréce, házi pulyka és fácán fajokat egyetlen reakcióban, egyidejűleg, mindössze egyetlen univerzális primerpárt alkalmazva a PCR reakciók során. Az emlős fajok esetében is sikeres elválasztást tudtunk elérni. Megkülönböztethető az alkalmazott rendszerben a sertés, szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, gímszarvas, házi nyúl, ló és őz fajok. A módszer jelen esetben nem tudott különbséget tenni a gím- és dámszarvas valamint a juh-muflon párok esetében, ami a közeli genetikai rokonsággal magyarázható. A harmadik csoportban halfajok elválasztása történt meg. Ennek eredményeképpen több magyarországi édesvizekben jelenlévő fajt sikerült elkülöníteni egymástól. Sikeresen történt meg a következő fajok elválasztása: kősüllő, fogassüllő, ezüst kárász, ponty, fehér busa, dévérkeszeg, balin, csuka, compó, naphal, bodorka, vörös szárnyú keszeg, küsz, razbóra, szivárványos pisztráng, afrikai harcsa, európai harcsa, karikakeszeg. Eredményeink ismeretében levonhatjuk azt a következtetést, hogy a PCR-SSCP módszer fejlesztése során sikerült összesen 38 vizsgált fajból 33 állatfajt elkülöníteni egymástól egyszálú DNS-ük konformációs eltérései alapján mindössze két, általunk tervezett univerzális primerpár alkalmazásával. A molekuláris genetikai módszerek az elmúlt két évtizedben és jelenleg is széleskörű kutatási területet képeznek az állati eredetű élelmiszerekből történő fajazonosítás témakörében. Természetesen a PCR-SSCP módszer csak egy lehetséges megközelítési mód, emellett az általunk tesztelt további módszerek is alkalmazhatóak és további kutatási vonalat jelenthetnek a fajazonosítási módszerek vizsgálata során. The central element of our studies was the development of a method or methods making possible the identification of species from food in the level of DNA. The PCR single strand conformation polymorphism technique offers a cost-effective, quite simple alternative to solve this problem. During the development of the method, farm animal species were able to be distinguished from each other on the basis of conformational differences in the DNA level. As a result, the chicken, duck, domestic goose, guinea fowl, muscovy ducks, turkey and pheasant species were distinguished from each other simultaneously, in a single reaction using a single universal primer pair during the PCR reactions. Successful separation was able to be achieved in case of mammalian species. In the system applied, pig, cattle, buffalo, sheep, goat, red deer, domestic rabbit, horse and roe deer species were able to be distinguished from each other. The method was currently unable to make a difference between red deer and fallow deer as well as sheep and mouflon, which can be explained by the close genetic relationship. In the third group, fish species were separated. As a result, many Hungarian freshwater species were successfully separated from each other, namely the Volga pikeperch, zander, Prussian carp, carp, silver carp, common bream, asp, common pike, tench, pond perch, roach, rudd, bleak, stone moroco, rainbow trout, African catfish, wels catfish and silver bream. On the basis of the results achieved, it can be concluded that by the application of two universal primer pairs designed by us, 33 animal species out of the investigated 38 were able to be distinguished from each other on the basis of the conformational differences in their single-stranded DNA, during the development of the PCR-SSCP method. For two decades, molecular genetic studies have been a broad range of research regarding the species identification from foodstuffs of animal origin. Naturally, the PCR SSCP method is only one possible approach. Other methods also tested by us may be applied for further research and may create further research pathways in the investigation of species identification methods.127huFajazonosításPCR-alapú technikáküstökös gélelektroforézisemlősökszárnyasokédesvízi halakSpecies identificationPCR-based methodsPCR-SSCPsingle cell gel electrophoresismammalspoultryfreshwater fishesFajazonosítás élelmiszerekből PCR SSCP metodika fejlesztésévelSpecies identification from foodstuffs by the development of a pcr-sscp methodÁllattenyésztési tudományokAgrártudományok