2008-12-162008-12-169639266280http://hdl.handle.net/2437/67331Római tál: ránézve egyszerű, fedeles cserépedény. Belül mázas, kívül mázatlan. No hiszen, ilyet bizonyára évezredekkel ezelőtt is készítettek és használtak. Így is van. Csakhogy: ha tudósszemmel megvizsgáljuk, rá kell jönnünk, hogy ez az ókorban kifejlesztett eszköz legalább olyan jelentőséggel bír, mint a mi mikrohullámú sütőnk! Persze, a működési elvüket tekintve semmi rokonság nem fedezhető fel, de mégis: a római tál csúcstechnológiás sütőeszköz. Nincs is párja a római tálban sült húsoknak, felfújtaknak, mert az ebben az edényben készült ételek először gőzben összepárlódnak, s csak azután sülnek meg.9639266280http://webpac.lib.unideb.hu:8082/WebPac/CorvinaWeb?action=cclfind&resultview=long&ccltext=idno+bibDEK407708bibDEK407708