Takácsné Hájos, MáriaNagy, Zoltán2025-04-142025-04-142023-04-27https://hdl.handle.net/2437/389153A tökféléket a világon több mint 2 millió hektáron termesztik, a megtermelt mennyiség pedig közel 28 millió tonna. A sütőtök egy igen egészséges, tápanyagban gazdag zöldség, melyet többféle módon fel lehet használni. Karotinoidokban gazdag, magas a B- és C-vitamin tartalma, továbbá megtalálható benne mangán, réz cink, vas, kalcium, foszfor, biotin, niocin és folsav, ezáltal kedvező élettani hatásai vannak. Hazánkban elég régóta termesztik, az egész ország területén, de legfőbbképpen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Mivel én is a nyírségben élek, illetve termelek sütőtököt, így határoztam el, hogy több különböző fajta sütőtök termesztését mutatom be saját területemen, Encsencsen. A témakör megírásában a szántóföldi zöldségtermesztést sújtó problémák feltárása, azok jelenlétének vizsgálata és megoldási lehetőségeinek elemzése inspirált.48husütőtöktökféléktermesztésKanadai sütőtök termesztés technológiája a NyírségbenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::NövénytermesztésDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::KertészetHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.