Kincses, SándornéKovács, Adrien2020-07-202020-07-202020http://hdl.handle.net/2437/291338Diplomamunkámban célul tűztem ki, hogy különböző természetes és mesterséges édesítőszerek, valamint gyümölcs- és zöldségek felhasználásával készített kekszeket állítsak elő. Manapság egyre nagyobb a kereslet a csökkentett cukortartalmú- és a cukormentes termékek iránt, melyek előállításához az élelmiszeripar részére számos természetes és mesterséges eredetű édesítőszer, valamint cukorpótló áll rendelkezésre. Azonban ezek sem jelentenek mindenki számára megoldást, ezért döntöttem a csak természetes eredetű cukrokkal édesített kekszek előállítása mellett. Elkészítésükhöz természetes cukorforrásként a gyümölcsök közül az almát, míg a zöldségek közül a sütőtököt használtam fel, melyeket szárítva és porrá őrölve, ásványi anyagokban és rostokban gazdag, édesítésre alkalmas anyagokat kaptam. Munkám során arra kerestem a választ, hogy a különböző édesítő anyagok hatására, hogyan változott a kekszek energia- és beltartalma. A kérdőív és az érzékszervi termékösszehasonlító-vizsgálat segítségével képet kaptam a fogyasztók táplálkozási szokásairól, illetve arról, mely kekszeket kedvelték a legjobban, mennyire érzékelték a köztük lévő különbségeket.40huédesítőszergyümölcszöldségKülönböző édesítő anyagokkal készült kekszek összehasonlító vizsgálataDEENK Témalista::KémiaDEENK Témalista::Orvostudomány